-We hebben wel 5000 kleuren dia’s die we nooit meer inkijken maar ook niet weg willen gooien.
-Een scan service is duur en ook vaak niet goed genoeg.
-Zelf scannen kost teveel tijd, je moet erbij blijven en er om de 4 minuten een andere dia in doen.
Dia scanner
Duizenden dia’s
Jonker & Wu heeft een nieuwe dia scanner aangeschaft.
De aanleiding was de verhuizing van één van onze klanten waarbij wij een grote doos met dia’s in hangmappen zagen. Ze bleven in de verhuisdoos en de doos verdween naar zolder.
Dat moet toch beter kunnen. Denkend aan onze eigen dia’s die ook staan te verkommeren in dozen op zolder, besloten we om de Reflecta 5000 aan te schaffen.
Reflecta 5000
De Reflecta 5000 lijkt nog het meest op een oude diaprojector. Hij accepteert de “universal” sleden en doet er 4 minuten over om een dia te scannen, met behulp van Digital ICE van de meeste krassen en stof te ontdoen, op te slaan als jpg en aan de volgende dia te beginnen. Een 50 dia slede doet er dus iets meer dan 3 uur over, maar dan zijn ze ook allemaal ingelezen, en je kunt er bij weg lopen.
Doel en kosten
Dit is niet de allerbeste scanner die er te koop is, maar hij is niet slecht. En daar gaat het me om. Het hele dia archief beschikbaar maken voor de volgende powerpoint presentatie, publicatie in een tijdschrift of website. Dat niveau. De dia’s die we dan tegenkomen die zo mooi zijn dat ze een grootformaat print verdienen, die gaan we dan apart nog eens scannen. Bijvoorbeeld met de Nikon 9000 ED die je voor 25,- euro per dag kunt huren van diverse bedrijven. Ik denk op dit moment aan 20ct per dia. Daar komen natuurlijk verzendkosten bij. Aangetekend!
Kwaliteit
De resolutie van de scanner levert dia’s op van +/- 3000 x 4000 pixels, 12 megapixels dus, ongeveer gelijk aan de Nikon. Belangrijker nog dan de resolutie zijn de kleuren en de krassen. Het verwijderen van krassen doormiddel van ICE werkt erg goed, maar schijnt bij Ektachrome dia’s details weg te halen. Ik heb enkele Ektachrome’s gescand en heb dat nog niet gezien, maar dus wel iets om rekening mee te houden.
Nikon Coolscan IV (Zonder kleur correcties)
Reflecta 5000 (Zonder kleur correcties)
Reflecta 5000 (ICE)
Oude film
Om de kleuren van oude films terug te brengen is er een techniek die ROC heet. Het voordeel van het toepassen van ROC gedurende het scanproces is dat men de mogelijkheid heeft de correctie direct op de scan data toe te passen voordat deze wordt terug gebracht tot een 8 bit/kanaal jpg file. Het nadeel is dat je dit dia voor dia moet beoordelen en ook wat met de ROC waarden moet spelen voordat je kunt beslissen dat je het wel of niet wilt toepassen. In het geval hieronder is het veel te zwaar aangezet.
Met ROC (1)
Reflecta 5000
Zonder kleur correcties
Nikon Coolscan IV
Zonder kleur correcties
Nikon Coolscan IV
Met ROC (1)
Maar dit straatje in Middelburg (dia C.M. de Putter - de Smidt, 1973) knapt er erg van op:
Reflecta 5000
correctie in Photoshop
(In vergelijking met een ons ook ter beschikking staande Nikon Coolsan IV)
Dia: C.M. de Putter - de Smidt, +/- 1970
Reflecta 5000 (zonder ICE)
Reflecta 5000
met ROC (50)
De Photoshop correctie gaat erg snel (Curves) en geeft het beeld dat jij mooi vindt. Met ROC correctie is voor deze verouderde dia’s weliswaar een stuk beter dan zonder, maar maakt het scan proces bijna 2x zo traag en is wellicht toch niet helemaal bevredigend. Vandaar dat ik in een bulk proces, met dia’s van 1980 of jonger, maar liever zonder ROC werk.
Cyberview X
De bijgeleverde software, Cyberview X, kan helaas niet rechtstreeks naar JPG saven. Als je dat probeert ontstaan er horizontaal dubbele rijen pixels, op regelmatige afstand over het hele beeld. Je moet dus eerst als TIF bewaren en dan omzetten naar JPG files in Photoshop. Dat kan gelukkig ook in batch.
Bewaard als JPG
Bewaard als TIF